"Benimle aynı düşüncede olmayan insan düşman değildir ; Sadece benimle aynı düşüncede olmayan başka bir insandır." (Alıntı)

KARMA (Karışık Olanlar) Son Eklediklerim...

9 Ocak 2008 Çarşamba

ALINTI : KONYA - Model bir şehir...

Dostlarımızın davetiyle Konya’dayız.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek bizi belediye misafirhanesinde ağırlıyor.
Bir anlamda uçurumların şehri Konya.

Türkiye’nin en zengin ilçeleri listesinde Konya da yer alıyor. Ama en fakir ilçeler listesinde de Konya var.’

Göz kamaştırıcı bir zengilikle inanılmaz bir yoksulluk arasında bir şehir.
31’i ilçe olmak üzere 206 belediyesi var.


Altyapının yüzde 98’i tamamlanmış.


GERÇEKTEN şehri gezerken bunu farketmemek mümkün değil.
Son derece planlı, alt-yapısı düzgün ve neredeyse gecekondusu olmayan bir şehir.
Alt-yapı tamamlanma oranı % 95’leri aşmış durumda. Üstelik şehir büyüdükçe bu oran düşmüyor, aksine yükseliyor.

Peki çıtası bu kadar yüksek bir yerde Tahir Akyürek neleri hedeflemiş:


Konya bir model. Kendi özkaynakları ile kalkınma ve borçlanma sistemini benimsemiş. Biz seçildikten sonra hedefimiz son 15 yılda yapılan hizmetler toplamını aşabilmekti. Neredeyse bu rakamları yakalamak üzereyiz.’


15 yılın anlamı şu. Başkan Akyürek asfalt, kaldırım, su, kanalizasyon, ulaşım, kültür ve diğer tüm hizmetlerde 1989’dan bu yana büyükşehir olan Konya’nın aldığı hizmet rakamlarını geçmeyi hedefliyor.

Şehirde yoğun bir faaliyet dikkatinizi çekiyor. Birbiri ardına alt geçitler, kavşaklar ve caddeler hizmete açılıyor.

Bir ilginç anekdot.
Şehirde 1000 tane ev kamulaştırılıyor. Hem de üç ay içinde.
Tek bir kavga yok. Dava konusu olmamış. Herkes memnun ve istediğini almış.

Başkan Akyürek ‘ İnsanlarımız belediyeye gerçekten güveniyor. Bizim en büyük desteğimiz de bu zaten’ diye açıklıyor durumu.


Konya Ovası’na dev yatırım

Türkiye’nin en ciddi sorunlarından birisi su.
Konya’da durum ne.
Şehrin içinde 760 tane menba çeşmesi var. Bunlar ücretsiz. İçme suyu ihtiyacını bunlar gideriyor. Hali hazırda su sorunu yok.


Ancak başkan ilginç bir uygulama başlatarak su konusunda eğitimi öne çıkarmış.
Okullarda her sınıfta belediyenin bir ‘ Su Temsilcisi’ var. Açık muslukları denetliyor, arkadaşlarını uyarıyor.
Bir yılda yaklaşık % 15’i bulan bir tasarruf sağlanmış.
Yani ‘ eğitim şart’.
Ancak asıl müjde Mavi Tünel Projesi.
Yaklaşık 300 milyon euro tutarındaki bu proje ile Göksu, Konya ovasına aktarılacak.
5 yıl içinde tamamlanacak proje, gerçekten bir devrim.
Çünkü kuru tarımdan ‘ sulu tarım’a geçilecek.
Aynı zamanda orta vadede şehrin su sıkıntısı çözülmüş olacak.
Bu arada Konya’nın en ciddi sorunlarından birisi olan Tuz Gölü konusunda da önemli bir aşamaya gelinmiş.

Arıtma projesi hızlı bir şekilde yürütülüyor. Bu hem şehir için su kaynağı, hem de çevre kirliliğinin engellenmesi için önemli bir hamle.


22 dilde Mesnevi yayını

Konya deyince akla ilk gelen elbette Mevlana.
Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki çalışmalarını buraya sığdırmak zor.

Geçen yıl 60 ülkede 90 program gerçekleştirilmiş.

Mevlana’yla ilgili her programa ayrıca destek verilmiş.
Ama bir hizmeti özellikle aktarmak istiyorum.

Mevlana’nın muhteşem eseri Mesnevi, tam 22 dile çevrilmiş.

Evet, yanlış okumadınız, 22 dil.
Titiz bir baskı ve son derece şık bir tasarımla birbiri ardına basılıyor çeviriler.
Japoncasını hayretle incelemek bana kısmet oldu.
Mevlana’nın eşsiz dünyasını bizlere aktarmak için farklı çeviriler, derlemeler ve yayınlarla bu kültür hamlesine devam ediyor Konya Büyükşehir Belediyesi.

Konya’dan aktaracaklarımız bugünlük bu kadar.


Şehirde bir tek aç insan kalmasın
Bu hizmetler tamam. Ama Başkan’ın dikkat çektiği bir başka nokta var.

Ne kadar hizmet götürsek bile, eğer bu şehirde bir tek insan aç kalırsa onun vebalini taşıyamayız endişesindeyiz. Onun için yaklaşık 500 mahalle bakkalı ile anlaştık. Fakir insanlarımız Şefkat Kartı ile buralardan alışveriş ediyorlar.’

En azından temel ihtiyaçlarını gideriyor fakirler. Başkan Tahir Akyürek’in belki de en hassas olduğu konu bu çalışma.
Hizmetlerden bazı rakamlar veriyor Başkan.
Konya’da yüksek öğrenim gören 5 bin öğrenci burs alıyor belediyeden.
Konya’dan dışarıya giden 5 bin öğrenciyle birlikte toplamda 11 bin yüksek öğrenim bursu veriliyor.

Mevlana Kültür Merkezi gerçekten muhteşem bir bina olmuş. Başkan Akyürek yıllardır bitmeyen merkezin inşaatını 100 günde tamamlamış. Geceler dahil çalışarak.

Dönem sonuna kadar 21 tane üst geçit ve köprülü kavşağı tamamlamayı hedefliyor.

Raylı sistemin tamamen yenilenmesi için uluslararası görüşmeler devam ediyor.


Politize bir şehir

Başkan Konya’yı tanımlarken bir noktaya dikkat çekiyor.
Merkezin siyasi duyarlılığı yüksek. AK Parti’nin %75 oy oranlarına ulaştığı bir şehir burası.’
Başkan Akyürek, Konya’nın geçmişine farklı bir gözle yaklaşıyor:

Belediye başkanları açısından gerçekten şanslı Konya. Neredeyse 40 yıldır hangi partiden olursa olsun iyi hizmet vermişler.’

3 yorum:

Adsız dedi ki...

hangi Konya bu mükemmel Konya yahu? Güldüm bu yazıya doğrusu. Alt yapısı iyiymiş? yeni yapılan altgeçitler ki (başka bi şey yapılmadı Konya'ya)az bir yağmur yağdığında su ile doluyor. Herkes mağaza önüne istediği taştan döşeyip reklam yazıları ile süslüyor yayalar düşermi kalkarmı umrunda değil. Trafik kilitleniyor metro sözü veren sayın başkanımız ulaştırma bakanlığından yolcu sayısını nedeniyle ödenek alamadığından bahsediyor. bu da secim vaatlerinin sallama vaatler araştırılmadan söylenen sözler olduğunu gösteriyor. Halk otobüsleri Allah'a emanet, kış tarifesine okullar açıldıktan 2 ay sonra geçilir, şöför yok diye seferler kısıtlanır, dolmuşların güzergahları saçma sapan ayarlanır(cünkü yolcular halk otobüsüne binmeye zorlanır)ramazanda yollar kapanır daha da komiği kapanan yollardan kendi halk otobüs şöförlerinin bile haberi olmaz, adamcağızlar güzergaha cıkabilmek için sağdan soldan kafalarına göre yollara saparlar yolcu önemli değildir beklesin işi ne? diye düşünülüyor galiba.. Şeb-i Aruz geliyor diye aralık ayında soguğa en hassas çiçek olan hercailer bi sürü para verilerek işci kadınlara diktirilir bunlarda bi gün sonra donar. o alaaddin tepesine bi yaz boyunca on defa ekim yapılır. ne önemi var halktan çıkıyor para. bi Allah'ın ziraatcisi yok galiba zavallı belediyemizi uyaran, ne de olsa gösteriş meraklısıyız ya. gelenler güzel görsün yeter boşa giden paranın ne önemi var. ha bu arada en komiğide yıllardır Örnek kent Konya masalıyla konyalılar uyutulur. Bu kadar düz bu kadar kolay hizmet verilecek cografi şekle sahip bi kent bu kadar yerinde sayabilirdi bu konuda belediyemizi kutlarız. Umarım Akp Tahir Akyürek'i tekrar aday göstermez. Bence bu yazı cok idaalist yazılmış ama gerçekle ilgisi yok. Not bunu Yazan gerçek bi Konya LI

Ali Dogru dedi ki...

İlginiz ve Yorumunuz için teşekkür ederim. Yazı her ne kadar Star Gazetesinden alıntıda olsa yazıya aynen katıldığım için cevap vermek istiyorum.

Ben aslen Konya 'lı ama yıllardır Antalya 'da yaşayan biriyim. Dolasıyla Konya 'nın sorunlarını içinde yaşadığınız için sizden daha iyi bilmem mümkün değil.
Konya yı dışarıdan takip eden biri olarak sizin bahsettiğiniz konularıda bilmemiz/dikkate almamız gerekiyor. Ama Konya 'ya daha genel baktığımız zaman görüyoruz ki Türkiye 'deki bir çok Kent ten ayrılan özellikleri var...

Ben Türkiye nin önde gelen illerinden,Turizmin Başkenti denilen yıllardır yaşadığım Antalya ile kıyasladığımda bile önemli farklar görüyorum.(Konya gibi dümdüz bir arazi yapısı vardır.)

Bence en önemlisi Borçsuz bir Belediye olması ve kendi özkaynakları ile işlerini yapması. (Borcu varsa bile ben bununla ilgili bir haber duymadım.) Bugün Personel maaşlarını zorla ödeyen belediyeler var.

Gecenkondusu olmayan ender kentlerden birisi olması. Türkiye de daha toplu konut fazla bilinmezken Sotokon,Bin konut gibi projelerini gerçekleştirmesi.

Konyalı yaklaşık 2O yıldır Tramvay 'a biner ve Bugün Metro yu tartışırken Antalya da daha bitirebilirlerse bu yılın sonunda Tramvay faaliyete geçecek. Türkiye nin birçok kentinde ise Tramvayın T si bilinmiyor.

Antalya da biz Alt geçitleri henüz 3-4 yıldır kullanırken Konya da yıllardır kullanılıyor.

Konya 'da Sanayi ve Diger Esnaf siteleri 10 dan fazla iken Antalya 'da sadece 2 tane.

Bu gibi örnekleri dahada çoğaltmak mümkün.

Kısaca Konya ya dışarıdan genel baktığımız zaman olumlu ve başarılı bir kent görünümü var. Bundan dolayıda MODEL KENT olma özelliği vardır diyorum.

Adsız dedi ki...

Bizim problemimiz elimizdeki şeyi olması gerektiği ile değil daha kötüsü ile kıyaslamak. Bu şekilde bir yaklaşım en kötünün seçilmesiyle diğer bütün belediyeleri mükemmel ilan etmek olmaz mı?

Antalya Konya kıyaslamanıza katılmadığımı ifade etmek isterim Antalya’da sanayi sitesinin azlığından bahsetmişsiniz. Birinci önceliği turizm olan bir kentte bu normal değimlidir? Neden sanayisinin mükemmel olmasını bekliyorsunuz? Ben nasıl Konya sanayisini Kocaeli sanayisi ile kıyaslayamıyorsam siz de Antalya sanayisini aynı nedenden dolayı Konya sanayisi ile kıyaslayamazsınız. Konya'nın başka bir alternatifi yok zaten! tarım durma noktasında..

Konya gibi düz bir coğrafi şekle sahip olsa da Antalya’yı ulusal basında defalarca sel baskınları nedeniyle ile izledik. Konya’da böyle bir sorun yok. Yağmur yok denecek kadar az yağıyor (azıcık yağsa alt yapı perişan oluyor zaten) ve Konya karstik bir yapıya da sahip değil. Dolayısı ile sel baskını gibi bir durumdan sonra hasarı gidermek için belediyemiz zahmet vermiyor zaman kaybetmiyor. Bizi üç adım ileri gittikten sonra bir adım geriye götürebilecek Allah’a şükür hiçbir doğal afetimiz yok.
Konya’mızın doğal afetler yerine geçebilecek tek bir sorunu var.”belediye”

*****

Bazı şeyler bu kadar ideolojik yazılınca gerçekten çok güzel görünüyor.

Ben size belediyenin neden zengin olduğunu anlatayım,
1-Ulaşımımız pahalı, ee para belediyenin cebine kalıyor..
2-Sayın Tahir bey gelir gelmez şehrin ışıklarını kıstı (hiç anlamadık) saat 19.00 dan sonra ara sokaklara girilmez. Para cepte kalıyor..
3-Halk zehir soluyor kirlilik oranında Türkiye'nin birinci kenti MODEL KENT KONYAAAAA? oluyor. Yaz ortasında doğal gaz çalışmaları durduruluyor ve şirketler Karaman’a yönlendiriliyor. Çünkü Konya’nın doğal gazı alabilecek elitleri bitiyor. Amaç kentin havasını kurtarmak değildi zaten kar elde etmekti, dar gelirli insanlar da doğal gaz almaya yanaşmadı. Ee bu durumda da para cepte kaldı. (Şimdi doğal gaz pahalı da zaten bi geliyor bi kesiliyor dersiniz neme lazım hemen onun cevabını da şimdiden vereyim. Konya'ya kar amaçlı değil hizmet amaçlı doğal gaz şart. Hiç bir belediye başkanının halkı zehirlemeye hakkı yok.)

*****

Yüzölçümü nedeniyle bazı kentlerin tramvayın T sini bilmeye ihtiyacı yok zaten.
20 yıldır tramvaya mı biniyoruz:)
güldüm valla.. çok abartmışınız Ali bey..
şu bizim 27 km yi bir saatte giden tramvayımızdan bahsediyoruz bu arada, Almanya’nın hibe ettiği tramvaylardan. Burada da para cepte kaldı dikkat edin. Bu arada metro tartışılma aşamasında bile değil Konya da,

Ben size şu burs verme olayının aslını da anlatayım, basından sadece reklam amaçlı verilen bilgilerle kalmayın, işin aslını öğrenin. Bu Konya belediyesinden önce diğer belediyelerde başlayan bir hizmetti. (Ankara belediyesi gibi) neyse nereden esinlenildiğinin önemi yok bu aşamada. Konya Büyükşehir belediyesi bunu bir seçim yatırımı olarak uygulamaya koydu. Başvuru formuna Konyalı öğrencilere öncelik verileceği maddesi kondu. Allahtan tepkiler arttı da bu utanç verici madde geri çekilmek zorunda kalındı.

*****

Şimdi bil borlarda Konya’ya şu kadar turist geldi övüntüsü var. Düne kadar Sema Törenlerini basket potaları altında yapıyorduk diye utanacak olanlar bu gün kültür merkezini yaptık diye böbürleniyorlar.

vb. vb.
Belediyemizin en profesyonel oldu nokta reklam, helal olsun çok inandırıcılar, sizin bir suçunuz yok..

ama siz devam edin belki 40 defa "model kent Konya" derseniz bi gün hakikaten model kent oluveririz:)

son olarak ben de diyorum ki;

davulun sesi uzaktan hoş gelir..
saygılar..

En Çok Okunanlar...

BEĞENDİĞİM VİDEO 'lar... (Bazıları YalamaTube açıkken çalışıyor.)

BELGESEL 'ler...

*** TürkBirDev :




Daha geniş bilgi için : www.turkbirdev.org

********************

*** Steve Jobs Hayat Hikayesi (Macintosh ve Apple MiMARI)



********************

*** Almanya Gerçeği - Banu AVAR



*** Viyana'da Türk korkusu ve Patriğin ödülü. -BANU AVAR



*** İsveç 'in Nobeli (Nobel Ödülleri nedir.Birde bu açıdan bakın.) - BANU AVAR




********************

GARİP Neşet Ertaş Belgeseli -1 (Can Dündar 'ın hazırladığı belgesel sanırım 10 parça olarak YouTube 'da. Ben 1. yi koydum diğerlerini YouTube 'dan izleyebilirsiniz.)


********************

LOOSE CHANGE 11 Eylül Saldırılarına Farklı bir açıdan bakan çok ilginç bir belgesel.


*********************
MEVLANA
Mercan Dede - Ney ve Semazen Gösterisi Unıversiade 2005 - (Muhteşem Bir Gösteri)

***********************
Bir başkadır Türküler... (Görüntülü)

Ali Ekber Çiçek - Ağlama Gözlerin


*************************

Ali Ekber Çiçek - Haydar Haydar


***********************

Diğer Bloglarım...

Mizah: Özenle seçtiğim Fıkra, Karikatür ve komikler.
Karma: Karışık olanlar burada.
Faydalı Bilgiler : Benim faydalandığım her türlü bilgi.
Otomotiv : Otomotiv dünyasından seçtiklerim.
Fotograf : Ustalardan,İnternet 'ten ve Çektiklerimden...
Tarih: Sıkıcı olmayan, İlginç tarihi bilgiler...
YeniAnayasa: Yeni Anayasa tartışmaları burada.
Videolar : Komik , İlginç ve Değişik videolar...

Ziyaretçilerim...

Savaş Daima Acıdır... Ya Açlık...!!!

Savaş Daima Acıdır... Ya Açlık...!!!
Savaş'ın kötülüğünü ve Açlığı İki karede anlatmak...(Üst Foto : Kevin Carter_Sudan Alt Foto : Yıl 2003 Irak)

ads2

İnternet 'ten Siteler...

Bir zamanlar Sokağa Çıkma Yasağıyla Pazar Gününü Eve Hapsolarak öğrendiğimiz Nüfus bilgilerimiz şimdi bir tık ötede... Türkiye 'nin İllerinden Köylerine kadar Nüfusunu ayrıntılarıyla öğrenebileceğimiz bir site...
http://www.tuik.gov.tr/....
********************
KAN İhtiyacları konusunda yardımcı olmak için kurulmuş bir site... (Tabii üye olup yardımcı olursak.)
http://www.acilkanlazim.com/Default.aspx
********************
Pul Kolleksiyonu Meraklılarına.
http://www.turkpullari.com/
********************
Türk El Sanatları ile ilgili bir site.
http://www.turkelsanati.com/
********************
Eşref Armağan : Gözleri göremeyen bir insanın neler çizdiğine bir bakar mısınız.
http://www.armagan.com/
********************
Alternatif Medya 1 : MiniDEV
http://www.minidev.com/
********************
On-Line Dünya Atlası
http://plasma.nationalgeographic.com/....
********************
www.360tr.com (Panoramik Görüntüler)
http://www.360tr.com/
********************
Siyasal Ufuk Hareketi
http://www.suhareketi.org/
********************
Genç Siviller Hareketi
http://www.gencsiviller.net/
********************
YouTube Yasaklı iken girmek için :
http://www.ktunnel.com/
tıklayın ve önünüze gelen (url) boşluğuna
http://www.YouTube.com
yazın
ve begin browsing butonuna basın

Yasaklı Sitelere Girmek İçin

KULLANILABİLECEK BAŞKA BİR ADRES

Yetti.be | Özgür İnternet!

********************

Yaza Antremanlı girin...
http://majman.net/fly_loader.html

********************


Destekliyorum...

Pardus... Özgürlük İçin... Özgürlük için Pardus...